Tataki (I): tonyina / atún / tuna / atum


- Tallar trossos de llom de tonyina en forma de lingot de uns dos o tres centímetres cada costat. Introduir els lingots en una marinada (per cada mig got de salsa de soja, un quart de got de vinagre d'arròs i dues cullerades petites de gingebre ratllat) que els ha de cobrir o, com a mínim, arribar a la meitat de l'alçada. Passades dues hores, treure els lingots de la marinada, assecar-los una mica i passar-los per sèsam. Posar els lingots a una planxa ben calenta uns vint segons per cada costat. Treure'ls i fer talls fins quan estiguin atemperats.

- Cortar trozos de lomo de atún en forma de lingote de unos dos o tres centímetros de cada lado. Introducir los lingotes en una marinada (por cada medio vaso de salsa de soja, un cuarto de vaso de vinagre de arroz y dos cucharadas pequeñas de jengibre rallado) que los tiene que cubrir o, como mínimo, llegar a la mitad de la altura. Pasadas dos horas, quitar los lingotes de la marinada, secarlos un poco y pasarlos por sésamo. Poner los lingotes en una plancha bien caliente unos veinte segundos por cada lado. Sacarlos y cortarlos finos cuando estén templados.

- Cut pieces of tuna fillet with the shape of bricks with a size of two or three centimetres each side. Put the bricks into a marinade (for every half glass of soy sauce, a quarter glass of rice vinegar and two tea-spoons of grated ginger) that has to cover them or, at least, reach the half part. After two hours, put out the bricks from the marinade, dry them a bit and pass them by sesame seeds. Put the bricks on a hot grill around twenty seconds per side. Put them out and cut them when they be lukewarm.

- Cortar pedaços de lombo de atum em forma de lingote duns dois ou três centímetros de lado. Introduzir os lingotes numa marinada (por cada meio copo de molho shoyu, um quarto de copo de vinagre de arroz e duas colheres pequenas de gengibre ralado) que tem que cobrir completamente ou, pelo menos, chegar à metade. Depois de duas horas, retirar os lingotes, secá-los um pouco e pasá-los por sementes de gergelim. Pôr os lingotes numa grelhadeira bem quente uns vinte segundos por cada lado. Retirar e cortar fino quando estiverem mornos.